sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Kuulolle kaikki juntit

Älyllinen eliitti kehuskelee aina omien harrastuksiensa edistyksellisyydellä, ja moittii samalla alaluokkaa heidän kulttuurinsa junttimaisuudesta. Urheilu on kuulemma tylsää massojen viihdettä, kun taas yksien ja samojen viulunkitkutusten kuuntelu täpötäydessä pimeässä salissa edustaa sivistyksen huippua. Mitä ihmettä tämä nyt on? Toki urheilun voi nähdä pelkkänä tyhmänä kehän kiertämisenä tai pelivälineen jahtaamisena, mutta ei tämä nyt helvetti vieköön ole koko totuus.

Urheilu lisää yhteisöllisyyttä. Lajien kirjosta jokaiselle löytyy jotakin ja jokainen peli on aina erilainen. Pelkkä katsojana oleminen voi joskus suoda ihmiselle jännityksen, joka nykypäivän adrenaliiniköyhässä yhteiskunnassa eläminen ei tarjoa. Seurasipa kisoja sitten paikan päältä tai televisiosta, urheilu on ihmiselle (ja yhteiskunnalle) varsin edullinen keino suoda ihmisille heidän tarvitsemansa adrenaliiniannos. Urheilun täyskiellon lopputulos olisi yhtä huono kuin seksin kieltäminen laajalta ihmisjoukolta. Voisi toimia vähän aikaa, mutta ennen pitkää ärtymys ja turhautuminen johtaisi sellaiseen patoutuneeseen raivoon, että sisällissodan syttyminen olisi puhtaasti ajan kysymys.

Urheilun tarjoama jännitys on myös hyvin suhteellinen asia. Keskivertoihminen ei näe mitään mieltä istua shakkiottelussa joka kestää useita tunteja, jossa yleisön ei ole suotavaa edes kuiskata, saati kannustaa äänekkäästi. Keskivertoälykkö ei taas näe mitään mieltä katsoa vaikkapa jalkapalloa, jossa potkitaan typerää nahkakuulaa, sekä eläydytään kentän tapahtumiin.

Luulen kyllä tietäväni oikean syyn, joka saa älyllisen eliitin mollaamaan urheilua. Urheiluhan tarjoaa toimeentulon melkoiselle joukolle ihmisiä. Tällöin nämä ihmiset ovat poissa jostain muusta, kuten esimerkiksi leikkaamasta älyllisen eliitin nurmikoita. Urheilu tarjoaa myös joillekin onnellisille mahdollisuuden päästä miljonääriksi ja vieläpä suuren massan ihailemaksi.

Seuraavan kerran, kun satun lukemaan kirjoitusta jossa urheilun fanittamista halveksutaan, aion kysyä mitä valittaja sitten on aikeissa ehdottaa tilalle. Katsotaan tuleeko vastaukseksi muutakin kuin pelkkää mutinaa.

Ei kommentteja: