tiistai 7. huhtikuuta 2009

Nostradamukset

Kirjoitin pari päivää sitten ennustamisesta. Esittämilläni keinoilla kuka tahansa voi tehdä varmoja ennustuksia, joiden onnistumisprosentti hipoo sataa.

Tosielämässä kukaan ei pysty ennustamaan kunnollisesti, ja tälle on kaksi selitystä. Yksinkertaisempi selitys kuuluu niin, ettei ennustaja yksinkertaisesti osaa ennustaa. Toinen monimutkaisempi selitys edellyttää ennustuksen esittämistä jälkikäteen. Karkeasti ottaen ennustukset ovat joko itsestäänselvyyksiä, tai sitten sitten henkilö vain sanoo tienneensä jonkun asian etukäteen, mutta pihdanneensa tietoa jostain syystä.

Katselin telkkarista selviytyjiä ja ulos äänestettiin juuri se henkilö jonka ennustin joutuvan pihalle.

Siinä malliesimerkki ennustuksesta joka ei ennusta yhtään mitään, mutta joka luo kuvitelman kirjoittajan näkijänkyvyistä. Ainoa keino jolla tuollaiset "ennustelut" saisi loppumaan olisi tivata tarkkoja nimiä tai vastaavia niin kauan, että ennustaja joko ilmoittaa etukäteen ensi putoajan nimen, tai sitten tunnustaa huijanneensa.

Lähes poikkeuksetta ne ennustukset joita minä olen lukenut eri paikoista, ovat menneet pieleen aivan järkyttävän paljon. Tuon edellisen selviytyjät-ennustuksen kirjoittanut lahjakas tietokone-expertti oli mm. 2000-luvun alussa sitä mieltä, ettei realistisesti käyttäytyvän virtuaalisen ihmisen luominen ole mahdollista pariinkymmeneen vuoteen. Kuinka ollakaan, jo 2008 tällainen tietokoneihminen esiteltiin, eikä sitä todellakaan voinut erottaa aidosta.

Entäpä jos joku todella osaisikin ennustaa tarkasti, sanotaan vaikkapa pörssikursseja? Tällöin voisi kysyä hyvällä syyllä mitä hyötyä heillä olisi kertoa tietojaan suurelle ihmismassalle, koska he voisivat hyödyntää tämän tietämyksensä rahallisesti itse. Poikkeuksetta nekin pörssigurut jotka ovat arvanneet tulevat kurssit oikein, ovat onnistuneet vain yhden ainoan kerran.

Mieti kahdesti uskotko ennustuksia, esittipä ne kuka hyvänsä.

Ei kommentteja: