keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Kärsi ruumis niin kirkkaamman kruunun saat

Hedonismi on oppi, jonka mukaan kaikki mikä tuottaa ihmiselle nautintoa on hänelle hyväksi. Hedonismin paradoksiin törmätään silloin, kun nautintojen lykkääminen tuottaa ihmiselle suurempaa nautintoa kuin mitä nautinnosta nauttiminen tuottaisi.

Saituri ei nauti kuluttamisesta, vaan hän nauttii siitä tiedosta, että hänellä olisi varaa kuluttaa jotain. Saiturin lykätty mielihyvä siis tuottaa hänelle paljon suuremman tyydytyksen, kuin mikään tässä-ja-nyt hankittu nautinto voisi ikinä tuottaa. Äärimmilleen vietynä saiturit pihistelvät koko elämänsä ja kuolevat lopulta upporikkaina.

Tavallinen ihminen voisi miettiä mitä järkeä toiminnassa on. Anorektikkojen elämäntapa on yksi yhteen identtinen saitureiden elämäntavan kanssa, mutta siinä missä jokainen näkee anorektikon olevan sairas, saituria saatetaan ihailla ja jopa kadehtia.

Albert Einstein vertasi pelkkää nautintoa elämäänsä etsivien ihmisten moraalisia päämääriä sikojen moraallisiin päämääriin. Mutta siinä missä pelkkää hedonistista nautintoa sian tavoin etsivä ihminen saa edes jotain itselleen, saituri elää vain potentiaalisen elämän siitä nauttimatta.

Ei kommentteja: