perjantai 29. tammikuuta 2010

Ne pilas meidän jutun

Sarjassamme "typeriä lausuntoja vol 189746" saavutettiin jälleen uusi historiallinen virstanpylväs.
Se joka ottaa jonkin asian käyttöön ensimmäisenä, myös käyttää sitä parhaiten. Kun asia leviää muidenkin käyttöön, taso laskee pohjamutiin.
Aiii-van, tämähän on täysin selvää. Jos joku päätyy sattumalta tekemään jotain ensiksi, jälkeenpäin leikkiin mukaan tulevat häviävät automaattisesti.

Sama selkeämmin:
Arvid perusti aikanaan kaupungin ensimmäisen kaupallisen taksin. Ihmiset huokailivat ”automobiili meidän kaupungissamme, oih miten ihanaa.” Koska taksipalvelulla oli etenkin nuorison keskuudessa paljon kysyntää, muutkin yrittäjät tulivat muutaman vuoden viiveellä kuvioihin mukaan ja alkoivat tarjota omia taksipalvelujaan.

Arvid oli luonnollisesti harmissaan siitä ettei hän ollutkaan ainoa taksipalvelujen tarjoaja. Ajan myötä kävi myös ilmeiseksi ettei Arvidin taksipalvelu ollut suinkaan kaupungin suosituin, koska muut pystyivät tarjoamaan parempaa palvelua, paremmalla kalustolla.

Arvid kirjoitti paikallisen sanomalehden mielipidepalstalle näkemyksensä taksipalvelujen surkeudesta ja siitä miten hänen aikanaan asiat rullasivat paljon paremmin.

Vaikka esimerkki on kuviteltu, Arvidille osoitetut vastauskirjoitukset saattaisivat olla mielenkiintoista luettavaa.

Arvid saattoi olla aloittaessaan paras taksikuski (jo yksin kilpailun puutteesta johtuen), mutta nykyään hän on enää keskiverto, tai ehkä vain hieman keskivertoa parempi taksikuski. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että alalle on tullut paljon yrittäjiä, joten tarjonnan kasvaessa palvelun saatavuus ja yleinen laatu paranevat. Toki joukkoon tulee myös surkeita yrittäjiä, mutta ei häiritsevässä määrin.

Arvid lankesi tyypilliseen harhaan: koska hän sattui aloittamaan toimintansa ensimäisenä, hän olettaa automaattisesti olevansa jotenkin ainutlaatuisen pätevä ja korvaamaton, vaikkei näin tietenkään ole. Sitäpaitsi muutamia vuosia myöhemmin kukaan ei edes muista, että kaupungin ensimmäisen taksin perusti nimenomaan Arvid, eikä kukaan muu. Palveluja käyttävät ihmiset tietävät vain sen, että takseja on saatavissa helposti ja nopeasti.

Blogimaailman veteraaneissa on paljon Arvidin kaltaisia tyyppejä. He nyyhkivät kirjoittajien tason laskusta ja siitä etteivät enää nauti blogaamisesta. Voi voi. Onhan se aivan perseestä, kun on ensimmäisenä kulholla ja sitten blogaajien määrän kasvaessa huomaa etteivät kaikki ole kiinnostuneet Oikeasta Blogista. Kyynel.

Ei kommentteja: