Elokuvan gladiaattori alussa roomalaiset sotivat germaaneja vastaan. Roomalaisten komentaja sanoo ”kansan pitäisi tietää koska se on voitettu.” Eräs blogaaja (jota kutsuttakoon tässä yhteydessä vaikkapa sikanaudaksi) väittää kirkkain silmin aivan samaa kuin elokuvan roomalaiskomentaja. Hänen mielestään liittouma ovat voitolla afganistanin sodassa, terroristijahdissa tai whatever. Kysymyksessä on silti alue, jota on yritetty tuloksettomasti valloittaa aina aleksanteri suuren ajoista neuvostoliiton interventioon. Minun on siis hyvin vaikeata uskoa nykyistenkään tunkeilijoiden (joita omahyväisesti kutsutaan ”miehittäjiksi”) vaikutusvallan ulottuvan juuri heidän rynnäkkökivääreidensä kantamaa kauemmaksi.
Katselin kerran netistä brittien merijalkaväestä kertovaa ohjelmaa. Koulutusta seurattiin aina alokasajasta afganistaniin, jossa päästiin tositoimiin. Koulutus oli sitä tuttua fullmetaljacket-tyyppistä mölinää mitä oli odotettavissakin, josta ei sen enempää. Lopun tositoimissa sitten mentiin brittitukikohtaan, joka sijaitsi ties missä huitsinnevadan aavikolla keskellä ei-mitään. Aina välillä ajeltiin lähikyliin osoittamaan alkuasukkaille ”läsnäoloa”, eli käytännössä vain esittämään meillä olevan enemmän ja isompia pyssyjä kuin teillä. Sitten esitettiin joku brittien hallitsema kukkula, jonka laella heidän tukikohtansa oli. Haastateltu vartiomies selitti miten kaikki ympärillä näkyvä alue on talebanien hallussa.
Mielenkiintoinen tulkinta tuo ”valloitus”, jos yksittäisiä tukikohtia lukuunottamatta koko muu alue on vihollisen hallussa. Aivan lopussa kameramiehet seurasivat jotain partioreissua. Ryhmä lähti sightseeingille juuri em. talebaanien hallinnoimalle alueelle, jossa sitten käveleskeltiin sinne tänne kusi sukassa mahdollisten väijytysten pelossa. Kun äijät palasivat takaisin tukikohdan suojiin, upseerit selittivät operaation olleen menestys jne.
Kaiken kaikkiaan ohjelmasta jäi kuva, että afganistan on hyvin kaukana mistään ”valloituksesta.” Mihinkään ei ole menemistä ilman massiivista suojaa ja ilmatukea, eikä alueen väestökään suhtaudu auttajiinsa suopeasti. Ainoa varma asia on lopulta se, että ”miehittäjän” poistuessa alueelta entinen meno jatkuu ja kaikki palaa ennalleen. Suomalaisista sanottiin että he iskevät päänsä karjalan mäntyyn, joten yhtä hyvin voi sanoa liittouman iskevän päänsä afganistanin vuoriin.
lauantai 3. lokakuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti