Kun kilpailu on täysin vapaata ja valinnanvaraa äärettömästi, parhaat korostuvat joukosta yhä selkeämmin. Parhaassa on vain se ongelma, että hyvin usein parasta arvostetaan täysin liikaa jopa seuraavaksi parhainpaan verrattuna. Ajatellaan vaikka jotain NBA:ta, eli jenkkien koripalloliigaa: joukkueen kymmenen parhaiten palkattua pelaajaa saattavat saada yhteensä palkkaa 85 miljoonaa taalaa, mikä on huikea summa. Lähemmin tarkasteltuna palkka jakautuu kuitenkin hyvin epätasaisesti, eli parhaat 4 pelaajaa tienaavat 20 miljoonaa kukin, kun taas loput kuusi saavat 0,6 miljoonaa per lärvi. Laskennallisesti voidaan väittää palkkasijoilla 1-4 olevan pelaajan olevan 33 kertaa parempi pelaaja kuin palkkasijoilla 5-10 olevan pelaajan. Onkohan todella näin?
Ei varmaankaan. Luultavasti parhaimmat ovat jonkun verran parempia kuin heti heidän jälkeensä tulevat, mutta jos tämä ero on esimerkiksi vain 1,1 kertainen, parhaille maksettavissa summissa ei ole mitään mieltä.
Taloudelliset parhaudet ovat kuitenkin pientä blogeihin verrattuna. Blogeissa parhautta voitaisiin mitata esimerkiksi muiden linkityksellä, tai lukijamäärillä. Hauskuus alkaa sitten kun eri aihepiirejä käsittelevien blogien parhaimmisto alkaa jankuttaa oman bloginsa paremmuudesta muihin aihepiireihin nähden. Yhteiskunnallisia asioita, politiikkaa ja tieteitä käsittelevät blogikirjoittajat keräävät parhaimmillaan vaikkapa 250 lukijaa päivässä, mutta haukkuvat 1000 päivittäistä lukijaa kerääviä neuleblogeja. Mehän nyt olemme parhaimmisto, vaikkemme olekaan ja heko heko.
Yksi urpo vei tämän asenteen kolmanteen potenssiin kehuskellessaan ettei koko Suomesta löydy kuin yksi blogi, jonka hän voi linkittää. Muut ovat yksinkertaisesti niin huonoja ja sillä sipuli. Yksi ainoa blogi oli siis parempi kuin kaikki muut suomenkieliset blogit yhteensä. Numeroilla ilmaistuna vaatimattomat viisi miljoonaa kertaa parempi. Tätä voisi pitää jo parhaiden vertailun ääriesimerkkinä.
Urheilussa parhautta voidaan sentään edes jotenkin mitata, blogeissa ei mitenkään. Puhdas itsekehu on hyvin huono työkalu parhauden mittarina ja täydellistä lukijan aliarviointia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti