maanantai 16. maaliskuuta 2009

Puh huijaa, sanoi nasu korttipelissä

Kun viimeksi tuli puhetta noista koulumurhaajista, niin toteampahan itsekin heistä jotain.

Eräs bloggaaja on väsymättömästi toistellut teoriaansa koulumurhaajien poikkeuksellisesta älykkyydestä. Kun joku sitten rohkeni väittää molempien kotimaisten tapausten olleen lähinnä keskiverto-opiskelijoita, bloggaajamme selitti kylmän viileästi useimpien huippuälykkäiden olevan keskinkertaisia opiskelijoita.

Lassi & leevi sarjakuvassa Lassi kehuskeli kerran Susannalle olevansa hyvin älykäs. Koska Susanna halusi jonkun todisteen Lassin väitetystä älykkyydestä, tämä totesi Einsteinin saaneen koulussa huonoja arvosanoja ja ylpeili omien arvosanojensa olevan vielä huonompia.

Tuonkaltaiset perustelut eivät vakuuta ketään. Jälkikäteen koulumurhaajien väitetyssä älykkyydessä voi aina piehtaroida, varsinkin jos nämä eivät itse ole väitteitä vahvistamassa tai kumoamassa. Yksi poikkeus tähän toki löytyy, nimittäin eräs kohtuullisen älykäs internet-julkkis, joka sanoi kouluaikoinaan suunnitelleensa hermokaasun valmistusta ja kiusaajiensa kaasuttamista.

Mutta jokainen julkisuudenkipeä narsisti voi jälkikäteen väittää suunnitelleensa mitä tahansa, eli tämäkään ei todista vielä yhtään mitään. Pelkästä kuvitelmasta on erittäin pitkä matka toteutukseen. Sitä paitsi kuka tahansa psykiatri voi vahvistaa jokaisen meistä kehitelleen mielessään kostofantasioita todellisista tai kuvitelluista nöyryytyksistä.

Muutoinkin termit "huippuälykäs" tai "erittäin älykäs" on jo viljelty lähestulkoon puhki. Lähestulkoon jokainen julkkis on jonkun mielestä tällainen, vaikka asialle ei löytyisi minkään valtakunnan näyttöä. Riippumatta siitä kuinka itsetuhoisesti tämä käyttäytyy ja varsinkin, jos tällä on traaginen kohtalo.

Ei kommentteja: