sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Essonbaarin talousguru selittää

Satuinpa lukemaan erään Jyväskyläläisen libertaristibloggaajan tekstejä. Hän pyrki selittämään miksi inflaatio ei kansantaloudellisessa mittakaavassa ole hyvä asia. Hän sanoi:
Inflaatio on tulonsiirto köyhiltä rikkaille. Älkää hyvät ihmiset suostuko moiseen riistoon!

Tulonsiirto.. hah haa, hauska vitsi kerrassaan. Jos sinulla on säästötili jolla on 10000€ rahaa, vuosittainen 3% inflaatio vähentää tämän arvoa niin, että vuoden kuluttua entinen kymppitonni onkin ostovoimaltaan vain 9700€ arvoinen. Jos tilillä on miljoona, inflaation aiheuttama vuosittainen tappio jo 30000€, eli suurin piirtein insinöörin vuosipalkka.

Tuossa valossa minun on aika vaikea nähdä miten inflaatio kasvattaa rikkaiden vauratta, kun vaikutus on tismalleen päinvastainen. Toki inflaatio on haitallista, jos se kohoaa liian suureksi. Jos vertailukohtia kaipaa, niin vuositasolla 3% inflaatio on vaikutuksiltaan aivan erilainen kuin 13% vastaava, puhumattakaan jostain Zimbabwen 13 miljoonan prosentin vuosittaisesta inflaatiosta. Onhan se mielikuvan tasolla kiva, että taskussa on muutaman sadan miljardin seteleitä, mutta jos niillä ei voi ostaa edes kaljapulloa, ajatuksen viehätys katoaa nopeasti.

Ei kommentteja: