tiistai 24. marraskuuta 2009

Pakko ja pakko

Sikanautablogi kirjoitti muutama aika takaperin asevelvollisuuden olevan orjuutta. Nykyajan asevelvollisuushan ei ole mitenkään "pakollinen" siinä mielessä, että jokainen asepalvelusta välttelevä joko valitsee vaihtoehtoisen palveluksen tai vapautetaan siitäkin kokonaan. Väite "orjuudesta" on näin ollen aika heikolla pohjalla. Minä tiedän pahemman yhteiskunnallisen epäkohdan: verotuksen.

Aivan kuten asevelvollisuudessa, jokainen kansalainen on verovelvollinen. Mikä vielä pahempaa, tosin kuin max yhden vuoden asepalvelus, verovelvollisuus kestää koko aikuis ja eläkeiän. Mikä vielä tästäkin pahempaa, valtion verovelvollisuutta et voi paeta muutoin kuin muuttamalla ulkomaille (jossa sikäläinen verottaja jo odottelee) tai kuolemalla. Paitsi että kuolinpesätkin ovat verovelvollisia, joten verottajan käsi yltää vielä haudankin taakse. Näin ollen verovelvollisuus on valtion pakolla harjoittamaa tulonhankintaa, joka ei mitenkään eroa kiristämisestä tai varastamisesta.

Ihmettelen kuitenkin miksei sikanautablogi vastusta verotusta samankaltaisella kiihkolla kuin asevelvollisuutta, vaikka ylläoleva todistaa verotuksen kiistatta olevan paljon asevelvollisuutta pahempi sorron muoto.

Ei kommentteja: