tiistai 24. helmikuuta 2009

Viha on terapeuttista

Minussa heräsi jälleen kerran väkivaltaisia ajatuksia. Alhaalla voitte lukea syyn miksi.

Olipa kerran keskustelufoorumi, joka toimi suhteellisen siedettävästi. Sitten foorumin ylläpito päätti päivittää foorumin alustan.

Haluat vastata johonkin mielenkiintoiseen tekstinpätkään, mutta et näe missään tuttua quote-nappulaa. Joudut siis kirjautumaan foorumiin yläreunan valikon kautta. Muutama sekunti kirjautumisesi jälkeen sivusto "auttaa" sisäänkirjautunutta jäsentään siirtämällä sivuston automaattisesti etusivulle. Ei siis sille alueelle jolla olit viimeksi, tai siihen viestiin johon olit vastaamassa, vaan foorumin etusivulle. Täysin riippumatta siitä ehditkö mahdollisesti klikata itsesi jonnekin muualle, selain palauttaa sinut kahden sekunnin viiveellä etusivulle ja vasta tämän jälkeen voit surffata muualle foorumilla. Ooh. Aah.

Entäpä jos käyttäjä haluaa selata vanhoja viestejään? Aikaisemmin foorumilla oli miellyttävä selaussysteemi, joka salli käyttäjän (olipa tämä jäsen tai ei) selata omaansa tai muiden viestihistoriaa pelkällä napin painalluksella. Sitten joku päätti tämän olevan aivan liian miellyttävää, joten nykyään käyttäjien viestihistoriaa selatakseen kirjautuminen on pakollista. Viimeisenä vittuiluna käyttäjälle viestihistorian saa kyllä näkyviin, mutta viestin klikkaaminen ei lähetä suoraan tähän kirjoitettuun viestiin, vaan kyseisen viestiketjun alkusivulle. Tämähän auttaa, varsinkin niissä tapauksissa joissa viestiketju on 1000 viestiä pitkä ja etsimäsi viestit ovat siellä täällä pitkin ketjua.

Mutta kyllä foorumeita suunnittelevat ihmiset tietävät mitä tekevät.

Sekin vielä, ettei mikään selain ole täydellinen, mutta vanha IE oli suorastaan legendaarisen paska käytettävyyden suhteen. Nykyään IE7:ssa on jopa erilliset välilehdet, mutta jos vanhan IE:n aikana halusi surffata useammilla sivuilla, ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin klikata kohtaa "avaa uusi ikkuna." Tämä kyllä avasi uuden ikkunan, mutta sen sijaan että olisi mennyt kotisivulle, selain avasikin saman ikkunan mikä käyttäjällä oli jo ennestään auki. Loistavaa. Nerokasta.

Ja jottei käyttäjälle vahingossakaan pääsisi tulemaan positiivisia mielleyhtymiä firman tuotteesta, selaimesta (myös tästä uudesta) paljastuu suunnilleen joka viikko jokin uusi rekan mentävä turvallisuusaukko.

Mutta kyllä mikkisoftan insinöörit tietävät mitä tekevät.

Ei kommentteja: