sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Mainettaan terävämpi jätkä

Vaikka Tony Halme kuoli jo ajat sitten (tai oikeastaan juuri sen takia) päätin tutustua miehen kirjalliseen tuotantoon. Lukukokemuksen jälkeen täytyy sanoa että vaikka miehen elämän lähtökohdat olivat mitä olivat, hän pääsi pidemmälle kuin noin 99,9% vastaavista yrittäjistä. Luultavasti juuri tuo kiukuttaa eniten Halmeen arvostelijoita. Kaarina Hazard kirjoitti läpeensä surkean vuodatuksen, jota hän ei olisi uskaltanut kirjoittaa miehen vielä eläessä; kuolleet kun eivät voi puolustaa itseään.
Mielestäni viihdeteollisuudessa paremmuuden mittarina toimiikin suosio, ei kriitikoiden antamat tyylipisteet. Siksi Toni vetää pidemmän korren elokuvanäyttelijänä Ihmetehtaan "urallaan". Suomen mittakaavassa huomattavan arvostettujen Franzenin pariskunnan yritykset nousta minkäänlaisiin rooleihin Hollywoodissa kertovat kyllä siitä, mitä Halme siellä saavutti. Kirjailijana Halme pesi Hazardin elämänkertansa kaupallisena menestyksenä ja kärjekkäässä läpässä kuuluisien kannanottojensa ansiosta.

Varsin paikkansapitävä kommentti. Niin sanottujen kriitikoiden mielipiteillä ei ole paskankaan väliä. Speden Uuno Turhapurot olivat jatkuvasti kriitikoiden hampaissa, mutta vetivät silti teattereihin satojatuhansia ihmisiä. Kriitikoiden ylistämät ranskalaiset taide-elokuvat taas kiinnostivat lähinnä verkonpainojen tarpeessa olevia kalastajia.

Yksin saavutustensa valossa Halme tulee olemaan merkittävin suomalainen viihdetähti vielä pitkään. Tätä heidän arvostelijansa eivät voi muuttaa, vaikka itkisivät silkasta raivosta aina kun joku kuiskaa ”Tony Halme.”

Ei kommentteja: