keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Teknologia helpottaa elämää – kuten aina

Tietokoneet.

Joku kuutiopää on keksinyt, että windows seiskassa napit SAMMUTA sekä valikko, josta pääsee kirjautumaan ulos tai vaihtamaan käyttäjää, ovat vierekkäin. Arvatkaapa montako kertaa olen painanut vahingossa SAMMUTA, kun olen ollut kirjautumassa ulos? (Ja ne jotka aikovat ehdottaa ”mikset kirjaudu ulos CTRL-ALT-DEL -valikon kautta, voivat pitää turpansa kiinni.)

Samainen win 7 vilkuttaa jatkuvasti alareunassa tietoiskua ”java update available” ja kun sitä klikkaa, esiin putkahtaa lisäikkuna, joka vaattii adminin kirjautumista javan päivittämiseksi. Sitten kun kirjaudut admininä sisään, tulee lakoninen ”cannot connect update server” tjsp. Ja tämä vitun ikkuna vilkkuu alhaalla koko ajan. Alkaa ärsyttää.

Kännykät.

Kännykässä on saldoraja, mutta tämä toimii viiveellä. Jos raja ylittyy puhelun aikana, puhelin ei mene kiinni, mikä on tietenkin aivan oikein. Silti viive ylityksen jälkeen voi olla jopa tunteja, jolloin voit kasvattaa laskuasi edes tietämättä ylittäneesi saldorajan. Kaiken lisäksi saldorajan käyttö maksaa. Oma ennätykseni on yli 6€ saldorajan ylitse puhuttua laskua, ja ihan pelkistä kotimaan puheluista.

Älykännykkä päivittää itseään netin kautta. KYSYNKIN MIKSI DATAESTO EI VOI OLLA AUTOMAATTISESTI PÄÄLLÄ, VAAN SE PITÄÄ ERIKSEEN KYTKEÄ PÄÄLLE?!? (Itse asiassa miksi kaikki estot eivät voi olla oletusarvoisesti päällä?!?) Onpa aivan saatanan mukavaa, kun posti kantaa sinulle 20€ normaalia kalliimman laskun ja tiedustelusta selviää vain se, että ”datasiirroista nämä ovat tulleet”. Puukkoa kierretään haavassa sanomalla joko ”kyllähän sinun olisi pitänyt tietää puhelimen päivittävän itseään netin kautta” tai ”meillä olisi tässä tämä RAJOITTAMATON netinkäyttösopimus, vain 4,99€ kuussa”, kiinnostaisiko?” Tämä on taas yhtä saatanan rahastusta, sillä normiliittymällä muutaman megan siirto maksaa asiakkaalle kymmeniä euroja, kun taas ”nettisopimuksella” siirrät vaikka 20gigaa tavaraa ilman "ylimääräisiä" kuluja.

Tarinoita mystisistä puhelinlaskuista on vaikka kuinka. Eräs tuttuni kertoi olleensa 2000-luvun alussa armeijan leirillä kaksi viikkoa, puhelimen ollessa tänä aikana varuskunnan tuvan komerossa sammutettuna. Silti firma XXX lähetti tältä ajalta yli 40€ laskun! (Normaalistikaan hän ei puhunut kuin ehkä 20-25€ suuruisia laskuja.) Soitto asiakaspalveluun ei selventänyt asiaa, vaan akka väitti että ”kyllä meidän tiedoissa näkyy että puhelinta on käytetty”. Asia alkoi selvitä vasta sitten, kun tuttuni uhkasi tehdä asiasta rikosilmoituksen.

Lisäksi nämä ongelmat tuntuvat kehittyvän erityisesti kytkytkauppa/määräaikassopimuksiin. Neuvonkin ihmisiä olemaan ottamatta mitään houkuttelevaa tarjousta vastaan, vaan jos esim. uusi puhelin himottaa, säästäkää ensin rahat siihen ja ottakaa liittymä normaalina toistaiseksi voimassaolevana päälle. Näin ette joudu maksamaan mitään ylimääräisiä puhelinyhtiöille.

Digiboksit.

Digiboksissani on hieno ja helppokäyttöinen ajastustoiminto, mutta tämäkään ei pelaa ongelmitta. Boksi sotkee kellonajat jollain mystisellä tavalla (ilmeisesti kellonaika luetaan tv-signaalista tai jotain), joten jos tämä ”aikahyppy” sattuu juuri ohjelman nauhoituksen aikoihin, ohjelma ei tallennu ollenkaan. Koodareille olisi taas ollut liian vaikeaa suunnitella ohjelma, joka vertaisi tulevia tallennuksia boksin kellonaikaan ja jos tallennus EI OLE käynnissä ja tallennettavan ohjelman kellonaika ON YLITTYNYT, tallennus menisi päälle välittömästi. Mutta ei.

Ei kommentteja: