sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Jos se toimii, älä koske siihen

Satuinpa lukemaan ylioppilaslehdestä moniavioisuutta käsittelevän kirjoituksen. Varmaan riittäisi jos sanoisin kirjoitusta aivan saatanan typeräksi, mutta kommentoidaan nyt hieman.
Vastustaja: Moniavioisuus on ongelmallista naisten tasa-arvon kannalta.

Kannattaja: Sekä miehillä että naisilla olisi oikeus ottaa useita puolisoita.

Käytännössä moniavioisuus tarkoittaa polygamiaa (yhdellä miehellä useita vaimoja), ei polyandriaa (yhdellä naisella useita aviomiehiä). Niissäkin maissa joissa polyandriaa harjoitetaan, naisen aviomiehet ovat yleensä veljeksiä.

Avioliittomarkkinat ovat nollasummapeli, jossa yhden voitto on toisen tappio. Tästä voidaan päätellä moniavioisuuden johtavan siihen, että toisen sukupuolen naidessa useita vaimoja osa miehistä jää jo laskuopillisen välttämättömyyden takia ilman puolisoa. Moniavioisuus on mahtavaa jos sattuu kuulumaan niihin joilla on mahdollista hankkia useita puolisoja. Jos taas et kuulu – no voi voi. Timo H jatkaa:
Idean älyttömyyden voi usein paljastaa laatimalla siitä kaavan; sovellan metodia nytkin. "Lukumääräneutraali avioliitto" tarkoittaa linkittämäni artikkelin mukaan sitä, että polygamia ja monogamia voivat elää rinnakkain samassa yhteiskunnassa. Eli kenellä tahansa on oikeus ottaa mielensä mukaan joko yksi tai useampia partnereita, eikä keneltäkään saa riistää tätä valinnanvapautta. Henkilö A voi siis ottaa puolisoikseen vaikkapa henkilöt B, C ja D. Olisi toki hirveää ahdasmielisyyttä sitoa B, C ja D vain yhteen puolisoon, joten hekin voisivat siis halutessaan ottaa A:n lisäksi muita puolisoita. Niinpä vaikkapa B saisi mennä A:n lisäksi naimisiin myös E:n ja F:n kanssa. E voisi sitten naida myös G:n ja H:n, jotka puolestaan naisivat hänen lisäkseen I:n ja J:n, ja niin edelleen ad infinitum.

Lopputuloksena olisi todellinen 60-lukulainen vapaan rakkauden paratiisi: lopulta kaikki olisivat naimisissa keskenään eikä kukaan kuuluisi kenellekään. Yhtä suurta perhettä kaikki; tätä seksuaaliradikaalit kaiketi haluavatkin. Kaavasta puuttuvat vain sellaiset inhimilliset tekijät kuin mustasukkaisuus ja omistushaluisuus, mutta sellaisethan ovat vain markkinavoimien turmelemien ihmisten kypsymättömyyttä, ja katoavat kuin itsestään vapaaseen ja tasa-arvoiseen yhteisöllisyyteen siirryttäessä.

En tajua muutenkaan miksi vitussa kaiken maailman homoavioliitot ja moniavioisuus olisi ”laillistettava”. Mikään laki kun ei kiellä ihmisiä kutemasta niin kuin haluavat (lapsiporno pois lukien), perintäasiat ja vastaavat voi hoitaa testamentilla jne. Ainoaksi selitykseksi jää pelkkä halu saada näkemyksilleen yleinen hyväksyntä. Mutta miksi toimiva järjestelmä pitäisi romuttaa vain joidenkin marginaalipipertäjien tahdon vuoksi?

Ei kommentteja: