lauantai 26. kesäkuuta 2010

Korvaamattomat ihmiset ja kunnian jakaminen

Aina joskus kuulee ihmettelyä millaisessa maailmassa eläisimme, jos Darwin ja Einstein eivät koskaan olisi syntyneetkään. He olivat ainutlaatuisia neroja, joita ilman evoluutio tai suhteellisuusteoriaa ei olisi keksitty. Hevon vitut. Lähes kaikkien keksintöjen kohdalla on käynyt niin, että useammat keksijät ovat olleet asialla toisistaan tietämättä.

Darwin ja Einstein jäivät historiaan vain siitä syystä, että he julkaisivat tuloksensa ensimmäisenä. Toki heidän keksintönsä olivat huikean merkittäviä, mutta heidän korvaamattomuutensa on hieman kyseenalaista, kun muistetaan KAIKEN kunnian valuvan asian ensimmäiselle keksijälle. Darwin nopeutti evoluutioteoriansa julkaisua, kun hän kuuli erään toisen tutkijan olevan samoilla jalanjäljillä. Einstein ei ollut vielä saanut valmiiksi suhteellisuusteoriaansa, kun eräs matemaatikko tutki samaa asiaa. Matemaatikko itse asiassa keksi suhteellisuusteorian suurin piirtein yhtä aikaa Einsteinin kanssa.

Kuitenkin vain Darwin ja Einstein muistetaan, ei näitä muita. Tämä vain siksi, että he olivat "myöhässä", vaikka he eivät varmastikaan olleet yhtään tyhmempiä, kuin Darwin ja Einstein.

On olemassa vieläkin pahempi tapaus kuin "myöhästyminen, eli kaikki ne tapaukset, jossa joku tekee työtä koko ikänsä, mutta ei saa raadannastaan mitään palkkiota. Joku tutkii jotain asiaa koko ikänsä ja on lähellä lopullista ratkaisua, mutta erehtyy näyttämään tuloksiaan muille. Joku toinen tekee ratkaisevan havainnon ja kunnia "keksimisestä" valuu hänelle, vaikka hän olisi tehnyt töitä ainoastaan kuukauden.

Ei kommentteja: