perjantai 14. toukokuuta 2010

Lyhyesti vainoamisesta

Vainoajat voidaan jakaa viiteen ryhmään.

Ensimmäiseen kuuluvat torjutuksi tulleet, jotka haluavat korjata tilanteen ennalleen. Tyypillinen tapaus on päättynyt avo- tai avioliitto, jossa vainoaja on jollain tapaa narsistinen ja uskoo vainoamisen kohteen olevan se ainoa oikea heille sopiva ihminen. Vainoajalla voi olla myös muita persoonallisuushäiriöitä. Hoitona terapia, jossa vainoajaa autetaan ymmärtämään suhteen olevan ohi.

Toiseen vainoajaryhmään kuuluvat täydelliset sekopäät, jotka janoavat kostoa enemmän tai vähemmän todellisesta loukkauksesta. He haluavat kostaa uhrilleen ja saada nämä pelkäämään, sekä ahdistumaan. Hoito on vaikeaa, koska vainoaja kuvittelee olevansa uhrin asemassa.

Kolmas ryhmä muodostuu läheisyydenhakijoista, jotka haluavat päästä vakiintuneeseen ihmissuhteeseen uhrinsa kanssa. Yli puolet tämäntyyppisistä vainoajista on harhaisia ja kolmanneksella on persoonallisuushäiriöitä. Heidänkin kohdallaan hoito on vaikeata, koska he eivät välitä käyttäytymisensä seurauksista.

Neljänteen ryhmään kuuluvat ”epäpätevät kosijat”, joilla on yleensä olemattomat sosiaaliset taidot, mutta jotka ovat saaneet päähänsä heillä olevan oikeuden suhteeseen vainoamisensa kohteen kanssa. Tyypillisesti tämä on mies, joka on saanut naiselta rukkaset, mutta luulee vainoamisen saavan naisen muuttavan mielensä.

Viides vainoajaryhmä ovat ”saalistajat”, jotka vakoilevat uhriaan ja suunnitelevat tekoaan joskus hyvinkin pitkään. Vainoaja on heidän kohdallaan väärä termi siinä mielessä, että uhri ei välttämättä edes tiedä olevansa vainottu. Lisäksi uhri ei kuulu vainoajan lähipiiriin, vaan on sattumanvaraisesti valittu.

Sekä miehet että naiset voivat olla vainoajia, mutta miesvainoajat kärsivät miehiä vähemmän perseoonallisuushäiriöistä, eikä heillä yleensä ole samanlaista rikostaustaa kuin miehillä.

Vainoamisen kriittinen raja on kaksi viikkoa, eli mikäli vainoaminen jatkuu tätä pidempään, sitä todennäköisemmin se tulee jatkumaan. Pidempiaikaisessa vainoamisessa uhri ahdistuu ja vainoaminen muuttuu luonteeltaan uhkaavammaksi ja tunkeilevammaksi. Entisiä kumppaneita vainotaan pidempään kuin tuntemattomia.

Tässä yksi tosikertomus vainoajasta ja vainon uhrina olemisesta. Googlella löytää helposti lisää.

Ei kommentteja: