sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Hysterian lietsojat

Vaikeata uskoa että niinkin yksinkertainen tekninen väline kuin ampuma-ase on joillekin irrationaalisen kauhun lähde. Pala sorvattua metallia, muovia ja puuta sotkee ihmisten ajattelukyvyn niin, etteivät he osaa kerta kaikkiaan ajatella järkevästi.

Suosittelen kaikkia lukemaan ajatuksella tekstin aselain hiplaajat, jossa asehysteriaa käsitellään neutraalisti ja kiihkottomasti. Esimerkiksi kuva aseiden kantamisesta julkisella paikalla eri maissa (jotka yleisesti ottaen ovat turvallisia) selventää asiaa enemmän kuin tuhat sanaa:



Luonnollisesti teksti sivuaa myös kouluampumisia.
Palataanpa Suomeen toisen maailmansodan jälkeen. Rintamalta palasi maahan satoja tuhansia nuoria miehiä, mukanaan kahmalokaupalla sarjatuliaseita ja sotilaskiväärejä, joita sitten asekätkennän yhteydessä piiloteltiin maakuoppiin ja rintamamiestalojen välipohjiin. Joka tuvassa roikkui seinällä jonkinlainen torrakko, ja pöytälaatikot pullistelivat lahti- ja nagant-pistooleja. Aselainsäädäntö oli olematon, eikä yksikään pyssy ollut kirjoissa tai kansissa.

Samat nuoret miehet oli pakotettu monta vuotta seuraamaan kauhistuttavinta väkivaltanäytelmää, jota ihmiskunnalla on tarjota, aivan paraatipaikoilta.

No. Montako koulusurmaa tai päätöntä massa-ammuskelua Suomessa tehtiin vaikkapa 40- ja 50-luvuilla? Ja jos ei tehty, niin miksi ei, kun kaikki ne elementit joihin nyt vedotaan, olivat olemassa?

Ajatelkaapa sitä.

Kouluampumisista tulikin mieleeni: Miksi kouluampumiset ovat maailmanlaajuisia uutisia, kun taas estetyt kouluampumiset eivät ole? Estetty kouluampuminen on mm. sellainen, jossa massamurhaaja kohtaa aseistettua vastarintaa.

Tietenkin jos mitään ei ole tapahtunut, ei ole mitään uutisoitavaakaan. Vaikka mielestäni nämä estetyt ampumistapaukset ansaitsisivat vähintään yhtä suuren uutisoinnin kuin tapahtuneetkin ammuskelut.

Ja vielä lopuksi. Minua suututtaa lukea väitteitä massamurhaajien poikkeuksellisen korkeasta ÄO:stä. Onpa eräs tuottelias blogaaja tehnyt omassa mielessään toisesta kotoperäisestä massamurhaajastamme Leonardo da Vincin veroisen neron, muttei (yllättäen) esitä asiasta mitään näyttöä. Jos murhaajan älykkyys määritellään pelkästään hänen tekonsa ja sekavan manifestin kautta, ei kannata ihmetellä jos joku elämäänsä kyllästynyt julkisuudenkipeä narsisti haluaa tulla muistetuksi älykkäänä ihmisenä, vaikka se sitten vaatisi massamurhan tekemistä.

Ei kommentteja: