keskiviikko 11. elokuuta 2010

Väärät ja oikeat huijarit

Perinteisesti kaikenlaisia kristallipallosta ennustajia on pidetty loisina ja huijareina, joiden ennustukset eivät perustu muuhun kuin pelkkään arvaukseen. Heti kun tällainen ennustaja puetaan kalliiseen pukuun ja annetaan hänelle joku mahtipontinen titteli tyyliin yhteiskuntavisionääri tai vastaava, samat arvauksiin perustuvat ennustukset muuttuvat vakavasti otettavaksi tieteeksi.

Yhdysvaltojen hallinon virkamiehet ennustivat 1970 ettei öljyn hinta olisi 1980 kuin pari kolme prosenttia korkeampi. Sitten tuli öljykriisi ja öljyn hinnat moninkertaistuivat. Ennustus meni muutamalla sadalla prosentilla päin vittua, mutta tästä ei opittu yhtään mitään. Seuraavilla vuosikymmenillä samat ennustukset samankaltaisine virheprosentteineen on toistettu yhtä uskollisesti. Eikä ennustajia ole vaadittu edes vastuuseen, vaan samat tyypit ovat edelleen viroissaan.

Kun ennustaja harvoin ja sattumalta ennustaa oikein, hän korostaa omaa viisauttaan ja näkemyksensä selkeyttä. Kun ennustaja ennustettavasti ja useimmiten ennustaa päin vittua, syy on ennustamattomassa tapahtumassa (kas, kuka puhuu), tai ettei ennustajien käytössä ole ollut kaikkea tarvittavaa informaatiota.

Ei kommentteja: