keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Hullu juttu

Aikoinaan tehtiin koe, jossa psykiatriseen sairaalaalaan kirjattiin sisään muutamia potilaita, jotka kuulivat ääniä ja kärsivät myös muista epämääräisistä oireista. Vitsi oli siinä, että ”potilaat” olivat todellisuudessa täysin terveitä, mutta heidän tehtävänään oli tutkia kauanko sairaalalta kestää huomata ettei heissä ole mitään hoidettavaa.

Jokainen potilas käyttäytyi heti sairaalaan kirjautumisen jälkeen normaalisti ja täydellisessä yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa. Potilaasta riippuen kesti kuitenkin 19-59 päivää ennen kuin sairaala totesi alun perin täysin terveen potilaan virallisesti terveeksi ja hänet laskettiin vapaalle. Sairaalan oikeat potilaat tunnistivat valepotilaat heti ja totesivat etteivät he ole hulluja.

Kun asioiden oikea laita sitten paljastettiin sairaalalle, henkilökunta ei ollut mielissään. Sitten julkistettiin tieto kokeen jatkamisesta, eli sairaalaan lähetettäisiin lisää valepotilaita. Nyt sairaala paljasti tasaisen valepotilaiden virran: jopa 10% sisääntulevista potilaista hylättiin valepotilaina. Todellisuudessa koe keskeytettiin heti ensimmäisen paljastuksen jälkeen, eli sairaala hylkäsi oikeita potilaita valepotilaina.

Johtopäätökseksi tuli, etteivät psykiatrisen sairaalan lääkärit ja hoitajat osaa erottaa tervettä sairaasta. Lukuun ottamatta oikeasti sairaita, jotka tunnistivat valepotilaat lähes välittömästi.

Ei kommentteja: